Masal
Admine
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 14/10/08
Mesaj Sayısı : 216
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: gebeliğin 16. haftası C.tesi Ekim 18, 2008 7:13 pm |
|
|
Bebek Bebeğiniz bu hafta 80 gram ağırlığında ve 188 mm. boyunda. Bebeğin ilk kas hareketleri istemsiz olmakla birlikte bu hafta bazı istemli kas hareketleri yapmaya başlayacak. Başını dik tutabilir ve yüz kaslarının gelişmesi sayesinde göz kırpmak ve kaş çatmak gibi yüz ifadeleri sergileyebilir. İskelet sistemi geliştikçe kemiklerde depolanan kalsiyum miktarı da artar. Bebeğiniz kız ise bu hafta yumurtalıklarında milyonlarca yumurta oluşur. Bebek 40-45 dakikada bir mesanesini boşaltmaktadır. Bebeğin cinsiyeti bu hafta ultrason yardımı ile teşhis edilebilir. İlk hamileliğiniz değilse, çok kilolu değilseniz veya kalın bir rahme sahip değilseniz bebeğin kemiklerinin gelişmesi ile birlikte bu hafta ilk hareketlerini hissedebilirsiniz. Henüz hissetmiyorsanız panik yapmayın, ilk hamileliğini yaşayan annelerin çoğu ilk bebek hareketlerini 21-24 hafta arasında hisseder. Rahim içinde yerinin henüz geniş olması sayesinde bebeğiniz bu haftalarda kol ve bacaklarını bol bol hareket ettirir.
Çoğul gebelikler Bu hafta ikizlerin her birinin boyu yaklaşık 110 mm. ve ağırlığı yaklaşık 60 gr.
Anne 16 ile 18. hafta arasında doktorunuz, anne kanındaki, fetus tarafından üretilen bir protein olan alfa-fetoprotein, hamilelik hormonu hCG ve estriol hormonu düzeylerine bakılan üçlü tarama testi yaptırmanızı önerebilir. Bu testin sonuçları bebekte spina bifida gibi nöral tüp defektlerini veya down sendromu gibi genetik anomalilerin bulunma riskini (bulunup bulunmadığını değil) verir. Testin yapıldığı 1000 kadından 50?sinde risk bulunacak ve bunlardan yalnızca bir ya da iki bebekte gerçekten nöral tüp defekti ortaya çıkacaktır. Öte yandan testin tüm nöral tüp defekti ve down sendromu vakalarını yakalayamaması da söz konusudur. Bu testin avantajları ve dezavantajlarını doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşun. Bağ dokunuz gerilmeye devam ediyor, bu nedenle karın bölgenizde bir miktar gerginlik ve ağrı hissedebilirsiniz.
Baba Kendinizin ve eşinizin hayat sigortası var mı? Yoksa yaptırmak için bundan daha uygun bir zaman olamaz. Eşlerden birinin başına bir şey gelmesi durumunda diğer taraf borçlar, eğitim masrafları, vb. ile zorlanmamalı |
|