CelestiaL
Admine
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 14/10/08
Mesaj Sayısı : 159
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: 1-3 yaş çocuk beslenmesi Perş. Kas. 27, 2008 8:07 pm |
|
|
Genel Prensipler:
1-Yulafı sofranızdan eksik etmeyin. 100 gr yulafta bulunanlar; 53 mg kalsiyum, 405 mg fosfor, 4,5 mg demir, 268 mg potasyum. Aynı zamanda iyi bir magnezyum deposu olduğu için; büyüme hormonu olarak bilinin auxina hormonu üretimine katılır. Kalsiyum ve fosfor da kemik gelişimini hızlandırır. Vücut tazelenir. Özellikle sık hastalanan bebeklere önerilir. 2-Kalsiyum grubu gün içerisinde mutlaka verilmelidir. Süt, peynir vb. 3-Her gün et ve baklagillerden biri mutlaka listede olmalıdır. 4-Her gün (düzenli et verilen çocuklarda gün aşırı)1 yumurta çocuğa yedirilmelidir. 5-Günde 2 kez mutlaka sebze verilmelidir. 6-Günde 1-2 kez meyve yenmelidir.Fazladan 1 öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir.Taze sıkılmış meyve suları da, meyve yerine geçebilir. 7-Tahıl grubunun tüketimi önemlidir. Çocuğunuza ekmeği, tam buğday, çavdar, yulaf ekmeklerini dönüşümlü kullanarak tükettirmelisiniz. 8-Farklı meyveler, farklı “antioksidan” besinler, farklı vitamin ve mineraller içerir. Şöyle ki: -C vitamini dişetleri için gereklidir, demir emilimini hızlandırıp beynin gelişimini sağlar. -Beta-karoten koruyucudur ve dokuların normal büyümesini, görme gücünü sağlayan A vitaminine çevrilir. Beta-karotenin en iyi kaynağı ise mangodur. -Brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler B vitamini açısından zengindir. -Farklı çeşitlerde ve renklerde meyve (ve sebze) tüketimi, farklı miktarlarda vitamin ve mineral alımı sağladığından önemlidir. 9-Bebeğinize yemek pişirirken daha çok buharda haşlama ve fırında pişirme yöntemini tercih edin. Çünkü sulu pişirmelerde vitamin kayıpları oldukça yüksektir. Düdüklü tencerede pişirme süresi kısalır; bu sayede gıdaların besin değeri korunur. 10-Bebeğinizin yemeklerine pişme işlemi bittikten sonra, sızma zeytinyağı veya mısırözü yağı koyun. 11-Sebze ve meyveleri üzerinde kalmış olabilecek tarım ilaçlarına karşı, bebeğinize vermeden önce içine 1 kaşık sirke eklenmiş su dolu bir kapta bekletin, iyice durulayın veya soyarak verin. 12-Bebeğiniz için pişirdiğiniz yemeği 2 günden fazla saklanmayın ve 1 kereden fazla ısıtmayın.
Günlük Besin İhtiyacı Nasıl Karşılanabilir?
Alması gereken kalori 1000-2000 arası.
Protein (dört bebek porsiyonu): Her bir porsiyon; 3/4 bardak süt, yarım bardak yoğurt, 3 çorba kaşığı peynir, 1 tam yumurta, 20-30 gr. balık, tavuk veya kırmızı et.
C vitaminli besinler (iki veya daha fazla bebek porsiyonu): Her bir porsiyon; Yarım portakal, çeyrek bardak çilek, çeyrek bardak portakal suyu, çeyrek brüksel lahanası, yarım bardak pişirilmiş yeşillik, çeyrek yeşil biber, bir küçük soyulmuş domates.
Kalsiyumlu besinler (dört bebek porsiyonu): Her bir porsiyon; 2/3 bardak süt, 20 gr. peynir, 30 gr balık (somon, hamsi)
Yeşil yapraklı ve sarı sebzeler ve sarı meyveler (iki veya daha fazla bebek porsiyonu): Her bir porsiyon;1 taze orta boy kayısı, yarım büyük şeftali, 2-3 çorba kaşığı pişmiş yeşillik, çeyrek havuç, bir küçük domates, çeyrek büyük kırmızı biber.
Diğer meyve ve sebzeler (iki veya daha fazla bebek porsiyonu): Her bir porsiyon; Yarım elma, bir ufak muz, çeyrek bardak elma suyu, çeyrek bardak dilimlenmiş mantar.
Tam tahıl ve diğer konsantre kompleks karbonhidratlar (altı veya daha fazla bebek porsiyonu): Her bir porsiyon; Yarım dilim tam tahıl ekmeğine veya 2-4 tam tahıl krakerine eşittir.
Demir zengini besinler (hemen her gün bir miktar): Kırmızı et, soya, buğday, tam tahıl, karaciğer ve diğer sakatatlar (kolestrol nedeni ile az verilmelidir), ıspanak (nitrat ve oksalik asit düzeyi yüksektir. Az verilmelidir).
Yağlı besinler (altı ila yedi bebek porsiyonu): Her bir porsiyon;1-2 çorba kaşığı zeytinyağı, tereyağı, bir buçuk çorba kaşığı krem peynir, 1 yumurta, 2/3 bardak süt, 3/4 bardak yoğurt, 1 çorba kaşığı kremab Bir bebek yağ ihtiyacını içtiği tam yağlı süt, peynir ve yoğurttan yediği etten ve yumurtadan rahatlıkla karşılar. İlave hayvansal yağ ihtiyacı yoktur.
Tuzlu besinler: İlave tuza gerek yoktur. Bir bebek yediği peynirden sütten ve yumurtadan gereken sodyumu alır. Bebeğiniz besinlerini hazırlarken tuz kullanmayın. Çok tuzlu besinleri yasaklayın ( cips, kraker, yeşil zeytin gibi). Eğer tuz kullanımı yapıyorsanız, tuz iyotlu olsun.
Sıvılar (dört ila altı bardak): Bir bebek yediği her şeyden sıvı alır. Hazırladığınız besinlerin , çorbaların, meyvelerin ve sebzelerin %80'i sudur. Ancak ilave 4-5 bardak su içmesini de sağlayın.
ikizdunyasi.com
|
|