CelestiaL
Admine
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 14/10/08
Mesaj Sayısı : 159
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: 1-2 yaş dil gelişimi Perş. Kas. 27, 2008 8:18 pm |
|
|
1-2 YAŞ
12 aylık dönemde hemen hemen tüm çocuklar ilk sözcüklerini söylerler. Ancak, bu çok değişken olabilir; kimileri bunu sekizinci ayda gerçekleştirirken, kimileri de 18 aylık döneme kadar bunu gerçekleştirememiş olabilir. Bu dönemde önemli olan, çocuğun seslerle değişik ton ve şiddette denemeler yapmasıdır. Bu dönem içinde çocuğunuz daha fazla oyun oynamaya başlayacak ve aynı şarkıyı ya da ninniyi defalarca dinlemekten zevk alacaktır. Bu sizin için çok sıkıcı olabilir, ama onun için önemlidir. Çocuğunuz, daha fazla sözcük öğrenmeye başlayacak ve bu sözcükler daha anlaşılır hale gelecektir. Yaş Yapması Beklenenler Öneri Alınması Gereken Durumlar 12-18 ay
* Sözcük dağarcığı 5-20 arasındadır * Basit direktifleri takip eder. * İsmine karşılık verir. * Bay bay yapmak * İki basit sözcükle basit cümle kurar. Örneğin"Baba gitti".
* 18 aylıkken birkaç sözcükten fazlasını kullanmayıp sadece işaret kullanıyorsa * Sözcükleri kullanmaya başlayıp, daha sonra kullanmamaya başladıysa.
18-24 ay
* İki ya da dört sözcükle cümle kurar * Bilinen insanların, nesnelerin ismini bilir. * Yaklaşık 50 sözcük bilir.
* Basit direktifleri takip edemiyorsa * Taklit oyunlarına katılmıyorsa * Çocuğunuzun konuşmasını anlamıyorsanız * 2 yaşında olmasına rağmen iki sözcüğü birlikte kullanamıyorsa
Ona Nasıl Yardım Edebilisiniz?
Aşağıda çocuğun dil gelişimine yardımcı olabilecek öneriler verilmiştir: 12-18 AY ARASI
* Çocuğunuzla iletişiminizde basit ve kısa cümleler kullanın. * Doğal bir formda, ancak yavaş, anlaşılır ve açık konuşun. * Çocuğunuzun sözcük kazanımı için, tercihli sözcüklerle soru yönelterek model olun. Örneğin; elma ya da muz ister misin? gibi. * Oynayabileceği bazı oyuncakları sağlayın. Örneğin; oyuncak bir telefon, konuşma taklitleri yapabileceği en iyi oyuncaktır.
18-24 AY ARASI
* Yaptığınız aktiviteleri ve ne olduğunu anlatıp, tanımlayın. * Birlikte bazı günlük aktiviteler yapın, böylece konuşacak çok şey olacaktır. * Çocuğunuzun oyun içinde gerçek nesnelerle oynamasını teşvik edin, örneğin; gerçek yiyecekler kullanılan bir çay partisi gibi. * Resimli olay ya da nesne kartlarıyla grup oyunları oynayın, bulmacalar çözün. * Geçmişten, günümüzden ve gelecekten söz edin; bugün ne yaptınız, yarın büyükanne gelecek gibi. * Eğer çocuğunuzun çıkarabildiği bir ses varsa (örneğin; baa), bu sesle başlayan ve çevresinde bulunan nesneleri öncelikle sözcük dağarcığına kazandırmayı hedefleyin. Örneğin; bardak gibi. Bu sözcüğü basit cümlelerde ve duruma uygun ifadelerin içinde kullanın. * Hedeflediğiniz ve çıkarabildiği sese ilişkin sözcük kartları oluşturun. Bu kartlarla evin içinde çeşitli oyun ortamları hazırlayın. Karttaki sözcüğü göstererek ismini söyleyin. Sözcüğün nasıl söylendiğini duymasına yardımcı olun. Bazen ona da sorarak isimlendirmesini isteyin. Her ne şekilde isimlendirme yaparsa yapsın, doğru kabul edip, tekrar geri iletim sağlayın. Örneğin; Evet bu bir "bardak". Daha sonra /b/ sesiyle başlayan diğer karta geçin. Unutmayın, bu sadece bir oyundur, çocukları zorlamak ve terapist rolü oynamak çocuğunuz için gereksiz ve sakıncalı olacaktır. Kendi gelişim süreci içinde yalnızca onu desteklemeyi hedef alın.
egitim.com |
|