Masal
Admine
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 14/10/08
Mesaj Sayısı : 216
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: 3-6 yaş dönemi yeme bozuklukları (olumsuz yeme ve iştahsızlık) Perş. Kas. 27, 2008 8:38 pm |
|
|
Olumsuz yeme davranışı ve iştahsızlık: Yemeği reddetme ya da seçici davranma çocuklarda sık rastlanan olumsuz bir yeme davranışıdır. Çoğu durumda çocuk iyi besleniyor, ancak ailenin beklentisi doğrultusunda yemiyordur. İştahsızlık, çocuğun besini almak istememesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Anemi, bağırsak parazitleri, hastalıklar çocukta iştah kaybına neden olabilir. Okul öncesi yaşlarda gerek iştahsızlık, gerekse besini reddetme ya da seçici davranma gibi yeme sorunları, büyük ölçüde psikolojik nedenlerle ortaya çıkar. Bu yaşlarda beslenme, çocuk ve ailesi arasındaki duygu alışverişini belirtmenin en iyi yoludur. Bazı çocuklar dikkat çekmek için beslenmeyi reddedebilirler. Bu durumda yemekten önce çocuk ile oyun oynamak bu durumun önüne geçilmesini sağlayabilir. Çocuk tarafından yiyeceğin reddedilmesi, anne-babaya karşı kullanılan güçlü bir silahtır. Aile ve çocuk arasında yaşanan olumsuz yeme davranışı ile ilgili gerginliklerin devam etmesi, anksiyeteye kadar varan sorunlara neden olur.
Olumsuz yeme davranışı olan çocuklara yaklaşımda aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir: Çocuğun tüm yediklerini saptamak ve beslenme alışkanlığını belirlemek için aileden 3 günlük ayrıntılı (hangi saatte, nelerin, ne miktarda tüketildiği) beslenme öyküsü alınarak, günlük tüketilen enerji ve protein miktarı hesaplanmalı Çocukların, yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımları azaltılmalı Çocuk biberon kullanıyorsa, biberon bardakla değiştirilmeye çalışılmalı.
* Günlük süt tüketimi 2 su bardağını aşmamalı * Çocuğun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alınarak farklı çeşitte besinler sunulmalı * Yemek porsiyonları annenin kendi ölçüsüne göre değil, çocuğun gereksinimine göre ayarlanmalı * Bir öğünde verilen besin reddedildiyse, tamamen farklı bir besin denenmemeli ve onun da reddedilmesi durumunda, bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmeden beklenmeli * Ara öğünler küçük porsiyonlar şeklinde olmalı * Herhangi bir nedenle ödül olarak şeker ve tatlı türünden besinler verilmemeli * Yiyecekler çocukların kolay yiyebileceği ve ilgilene bileceği biçimde hazırlanmalı (örmeğin küçük dilimlenmiş havuç, salatalık, vb; küçük şekillenmiş köfte, sigara böreği; karikatürize edilmiş kurabiye, kek, vb) * Çocuklar anlatılanı değil, gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle anneler, babalar ve çocuğun bakımından sorumlu diğer kişiler olumlu (tutarlı ve benzer) yeme davranışı içinde olmalı * Grup halinde yaşıtlarıyla ya da arkadaşının evinde, restoranda, piknikte yemek, yemenin çocuklarda,özellikle seçici çocuklarda olumlu yeme davranışının gelişmesine yardımcı olduğu bilinmeli * Geçici olarak bir yiyeceğe düşkünlük veya reddetme, bu yaş çocuklarda görülen yaygın bir sorundur. Normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilen bu durum, çocuğun bağımsızlığının bir ifadesidir * Reddetme durumunda, ailelere çocuğu yemek konusunda zorlamanın doğru olmadığı, bunun sorunu kötüleştireceği, ancak reddedilen besinin bir süre sonra tekrar denenmesi gerektiği anlatılmalı. * Yemek saatlerinin çocuğun gününün hoş bir bölümü olmasına özen gösterilmelidir.
|
|