Masal
Admine
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 14/10/08
Mesaj Sayısı : 216
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: gebeliğin 8. haftası C.tesi Ekim 18, 2008 6:21 pm |
|
|
Bebek Bebeğinizin boyu yaklaşık 10-15 mm. Bu haftada yapılan bir ultrason incelemesi bebeğin pır pır atan kalbini gösterecektir. Kollarda da dirsekler oluşmaya başladı ve bacak çıkıntısının altında, ucunda ayak parmaklarına dönüşecek küçük yumrucukların bulunduğu ayaklar belirginleşiyor. Gözler, kulaklar ve burun ucu ortaya çıkarken de yüz de değişmeye devam ediyor. Doğumdan aylar sonra diş etini yararak çıkacak olan dişler, diş etlerinin altında oluştu.
Çoğul gebelikler Bebekleriniz tek bebeklerle aynı hızda gelişiyor ve bebeklerin her biri iki pirinç tanesi uzunluğunda.
Anne Rahminiz bir portakal büyüklüğüne ulaştı ancak bu ilk hamileliğinizse henüz dışarıdan fark edilemiyor olabilir. İkinci hamileliğinizse karnınız çıkmış olabilir, çünkü ikinci ve daha sonraki hamileliklerde kaslarınız ve bağ dokusu eskisi kadar sıkı değildir.
Hamilelikteki hormon değişiklikleri bazı cilt sorunlarına neden olabilir. Ayrıca hamilelikte vücudun yağ salgılaması artar, bu nedenle cildinizde sivilceler meydana gelebilir. Bu sivilceler hamileliğin ilerleyen safhalarında veya doğumdan sonra hormon dengesi sağlanınca kaybolacaktır.
Ayrıca hormon değişiklikleri ruh durumunuzu da etkileyerek, ruh halinizin sık sık değişiklikler göstermesine neden olabilecektir. Birgün kendinizi neşeli ve mutlu hissederken ertesi gün karamsar ve duygusal bir ruh haline kapılabilirsiniz. Tüm bunlar normal olup, kısmen hormon düzeylerinin dalgalı ve (çoğu halde) çok yüksek olmasından kaynaklanır.
Muhtemelen ilk doktor kontrolünüze bu hafta gideceksiniz. Bu ilk doktor ziyaretinde kan basıncı ve kilonuzun ölçülmesi de dahil birçok kontrol ve muayeneden geçeceksiniz. Jinekolojik muayenenizin ardından, bebeğinizin genetik hastalık riski taşıp taşımadığını anlamak amacıyla doktorunuz size tıbbi geçmişiniz ve ailenizin sağlık durumu ile ilgili sorular soracak. Kontrol edilecek bir diğer şey de bebeğinizin kalp atışları! Ultrason yardımı ile bebeğinizin kalp atışlarını ilk kez duymaya hazır olun.
İlk kontrolünüzde doktorunuz suçiçeği, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarınızın olup olmadığını anlamak, kan grubunuzu ve Rh faktörünü belirlemek ve HIV, hepatit gibi enfeksiyon hastalıklarınızın olup olmadığını anlamak üzere bir kan testi isteyecektir. Rh faktörü birçok insanın alyuvar hücrelerinde bulunan bir maddedir. Eğer bu sizde yoksa (yani, Rh negatif iseniz) ve bebeğinizde varsa (Rh pozitif), bebeğin kan hücreleri sizin kan akışınıza karıştığında komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Doktorunuz 28. haftada ve doğumdan sonra Rh-immunoglobulin aşısı yaparak Rh uyumsuzluğu komplikasyonlarının önüne geçebilir. |
|