Masal
Admine
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 14/10/08
Mesaj Sayısı : 216
Nerden :
İş/Hobiler :
Lakap :
|
Konu: 3-6 yaş çocukları neler yapabilir Perş. Kas. 27, 2008 8:20 pm |
|
|
Basit giyeceklerini kendi başına giyip çıkarabilir, çatal-kaşık kullanabilir, elini-yüzünü yıkayıp, kurulayabilir, tuvaletini kendi yapabilir, bardağını tutup suyunu içebilir.
Basit ev işlerinde anne-babasına yardımcı olabilir.
Arkadaşlarının yanında, tek başına oyun oynamayı da tercih edebilir.
İnatçılık yapar, adını, soyadını, cinsiyetini söyleyebilir.
Hayali oyunlar kurup oynayabilir, eşyalarını tanıyabilir, kendini bazı tehlikelere karşı koruyabilir.
Cümle niteliğinde tek sözcükleri kullanabilir, iki farklı sözcüğü birleştirebilir ve kelimeleri çoğul olarak kullanabilir.
Yeni duyduğu sözcükleri tekrarlayabilir, kısa ve basit şarkıları söyleyebilir, 1′den 3′e kadar sayabilir.
Baş ve işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri toplayabilir.
Küçük bir şişeden boncuğu çıkarabilir, dik bir çizgiyi çizebilir, kopya edebilir, dört adet küple kule yapabilir, 2-3 adet boncuğu ipe dizebilir.
Kitap sayfalarını tek tek çevirebilir, yardımla yapıştırıcı, boya kalemlerini, baskı çalışmalarını ve makası kullanabilir.
Yardımsız pastel boyalarla resim yapabilir, hamurdan top yapabilir, Legoları takıp çıkarabilir, ufak nesneleri toplayabilir, şişeye koyabilir.
Tek başına merdiven çıkabilir, yardımla merdiven inebilir.
Büyük boy bir topa tekme atabilir, orta boy bir topu havaya atabilir.
Tek ayağının üzerinde 1 saniye durabilir, çift ayakla zıplayabilir, koşarken önünde bir engel varsa çarpmadan yolunu değiştirebilir.
Yardımsız üç tekerlekli bisiklete biner, kaydıraktan kayar.
4 Yaş Gelişiminin Özellikleri Fazla yardım görmeden elbiselerini kendi kendine giyebilir, elini yüzünü yıkayabilir, yemeğini dökmeden yiyebilir, suyunu kendisi koyabilir. Tuvalete kendi başına gidebilir, bir büyüğüne haber verir orada biri olsun ister.
Çok hareketli oynar, bir yerden diğerine hızla gider ve gelir. Yaptığı her işte hız ve hareket vardır, hareketsiz duramaz.
Üç tekerlekli bisiklete kolayca binebilir. Top atar, atılan topu kolayca tutar. Tahta bloklarla, kutularla yapılar kurar, bunları oyunlarında kullanır.
Resimlerini özenle çizmeye çalışır, ancak yetişkinler bu resimlerin ne olduğunu kolayca anlayamaz ve bir şeye benzetemezler. Küçük makasla düz bir hat üzerinde kağıt kesmeye çalışır, kalem tutabilir, kağıt katlar, bakarak veya hayal ederek harfleri yazmaya çalışır.
Çok konuşur, dili hiç durmaz. Olayları abartarak anlatır. Hayal ettiği olayları gerçekmiş gibi anlatır. Hayalinde yarattığı kişilerle konuşabilir. Anlamsız kelime dizelerinden kendi kendine tekerlemeler uydurur, söyler.
Yetişkinlerden duyduğu, gördüğü, iyi kötü her şeyi taklit eder. Dili bozuktur, küfür edip kötü sözler söyleyebilir.
Başkalarına isim takar, arkalarından bağırır.
Neden, niçin, nasıl gibi ayrıntılı cevap isteyen sorular sorar.
Renkleri ayırt eder, adları ile tanır.
Dikkat süresi biraz daha uzar, belli bir yerde 15-20 dakikadan fazla kalırsa sıkılır. Sevdiği, ilgilendiği etkinliklerde daha uzun süre harcayabilir.
Yaşıtlarıyla veya yetişkinlerle sözlü olarak kolayca anlaşır. Hem bedeni ile hem sözle saldırganlık yapabilir.
Oyuncaklarını hor kullanır.
Toplum içinde bazen olumlu bazen olumsuz davranır. Arkadaşlarına bazen kabadayılık taslar, gözdağı verip sürekli böbürlenir. Oyun kurallarına uymayı başarır. Bazı kısıtlamaların nedenini anlamaya başlar ve uyum sağlar. Yaşıtları ile grup oyunlarına katılır.
Masal dinlemeyi, kitaba bakmayı, kitabın sayfalarını çevirmeyi sever.
5 Yaş Gelişiminin Özellikleri Bedenini becerikli, kontrollü biçimde yönetip, kullanabilir. Oynadığı yerde uzun süre kalır. Bir oyun başlattığında, aynı oyunu birkaç gün sürdürür. Oturmaktan hoşlanmaz. Eğilip doğrularak, durmadan hareket ederek, çömelerek oynamayı yeğler.
Çizgilerle belirlediği bir şeklin içini boyar. Kare ve üçgen çizebilir. Tahta kap ve bloklarla kat kat yapılar kurar, kesme ve yapıştırma işlerinden hoşlanır.
Hep konuşmak ister. Yetişkinler gibi uzun cümleler kurmaya çalışır. Bilgisini arttırmak için sorular sorar. Örneğin; “Bu nasıl çalışır? Bu niçin böyledir? Bu nasıl kullanılır?” vs. Sözlü olarak ayrıntılı bilgiler verir. Dil bilgisi kurallarına uygun konuşur. Olayları ve masalları, konuların sırasını bozmadan anlatır. Her şeyin neden ve niçini ile ilgilenir.
Evcilik oyunlarında gerçek yaşamı yansıtan konular işler. Anne olur, yemek pişirir, ev süpürür vs.
Bir resme bakarak, aynı şeyleri kendi kağıdına aktarmaya, çizmeye çalışır.
Söylemek istediğini dile getirmeden önce düşünür, sonra söyler. Hayalle gerçeği birbirinden ayırabilir. Gerçek olaylarla daha çok ilgilenir.
Bu yaşın belirgin özelliklerinden biri toplum isteklerine uygun davranmaktır. Günlük yaşamı canlı biçimde oyununa aktarır. Yönetilmekten, eğitilip öğretilmekten hoşlanır. Her şey için izin ister. “Şunu yapabilir miyim? Bir şey sorabilir miyim?” gibi sorular sorar.
Grup oyunlarını diğerlerine tercih eder. İki-üç çocukla güzel oynar. Küçükleri korur. Oyunları şaka ve sürprizlerle doludur. Açık hava oyunlarında, ev içi oyunlarından daha başarılıdır. Dışarıda daha mutlu olur.
Yetişkinlerden ve kendisinden küçüklerden çok yaşıtları ile birlikte olmaktan hoşlanır. Çok yorulduğunda saldırgan davranır, ağlamaklı olur, kolayca ağlayabilir.
Müziğe uyarak oynar, yürür. İp atlamaya çalışır. İki tekerlekli bisiklete binmeye heves eder. Üç tekerlekli bisiklete biner.
Dikkatlidir. Kendi kendini eleştirir, kendine güveni vardır. Söylenenlere inanır ve harfiyen uyar. Belleği çok güçlüdür.
6 Yaş Gelişiminin Özellikleri Bedenen hayli hareketlidir. Zaman zaman dengesini kaybeder, bir yerlere takılıp düşer. Yuvarlanmaktan, emeklemekten, güreş etmekten, yere uzanarak oynamaktan hoşlanır.
Yerde top zıplatabilir, istediği yere top atıp, atılan topu tutabilir. Toprak ve kumla oynamayı ve çukur kazmayı sever.
Tahta parçaları, kutular veya bloklar ile işlevsel yapılar kurar, onları ev, bahçe, garaj vs. olarak kullanabilir, başka oyuncakları bu kutuların içinde yürütür.
Küçük kasları oldukça gelişmiş olduğundan diğer yaşlara oranla el işlerinde daha beceriklidir. Kesip yapıştırır, boya yapar, resim yapar, tüm araç ve gereçleri iyi kullanır. Erkek çocuklar topla, kız çocuklar iple oynamayı sever.
Harfleri yazmaya çalışır, bazılarını ters yazar. Bazı çocuklar ad ve soyadlarına ek olarak bir kaç harf yazabilir.
Başkalarına kötü sözler söylemek, onları terslemek, onlarla tartışmak, isim takmak, arkalarından bağırmak gibi olumsuz huylar edinebilirler.
Bu yaşlarda özellikle erkek çocuklarda dil tutukluğu veya kekemelik görülebilir.
Bedensel gelişme yavaşlamıştır. Göz bozuklukları görülebilir. Yakın görmekte güçlük çeken çocuklar çoğunluktadır. Süt dişleri değişmeye başlar.
Bencil ve kavgacı olabilir. Bir şeye kızdığı zaman onun sorumlusu olarak annesini görür, hıncını annesinden almaya çalışır.
İstekleri hiç bitmez ve anında yapılmasını ister. Her şey istediği şekilde olmalıdır. Fırtınalı ve duygusal bir yaştır.
Her şeyin hepsini ister. Paylaşmaktan kaçınır. Seçme yapmaz. Suçlanmak, eleştirilmek istemez. Kendisine verilen cezalara tepki gösterir.
Oyunlarda ve ilgi alanlarında kız ve erkek çocuklar arasında farklılık izlenir. Her ikisi de sürekli yeni şeyleri denemek ister. Yeni oyunlar yaratır ve uygularlar. Birçok hayali rollere girer, grup oyunlarından çok hoşlanırlar.
Bazı sorumluluklar yüklenir, söylenenleri dikkatle dinler, dikkat süresi uzar. Kendisiyle gerçek nitelikte eğitim uygulamaları yapılacak çağa gelmiştir. Bu yaşta bazı çocuklar okula başlayabilir ve başarılı olabilirler (özellikle kız çocukları).
|
|